krympeflex tykvaegget

Ugens fif: Krympeflex

Jeg har fundet et trix! Krympeflex!

Nu går jeg jo og roder med en del tekniske hjemmelavede opfindelser, bl.a. højttalere, bilradioer og andre ting man kan få stød af. Fælles for dem alle, er at jeg hader når de får løse forbindelser eller skal være vandtætte, så de skal plastres til i elektriker-tape. MEN! Nu har jeg fundet en løsning på det hele! Jeg har fundet en ting, der hedder krympeflex. Det er en form for plastik-”pose” man kan pakke ledninger, samlinger og fler-ledede-kabler ind i. Den virker ved at du dækker de ledninger eller samlinger ind, som du gerne vil beskytte, varmer dem op med en lighter eller en varmestråler, og derefter krymper det helt perfekt ind og dækker det sarte materiale.

Og det bedste er: det kan bruges til alt!

Krympeflex kan bruges til elektrisk isolering, hvilket vil sige, at det kan bruges i beskyttede miljøer, hvor du ikke vil have at der skal kunne opstå uheld på grund af gnister fra høj spænding. Desuden, er det brandhæmmende, modstandsdygtigt over for fugt, opløsningsmidler og kemikalier. Det gør det super brugbart til mange forskellige anvendelsessteder inden for alle de små elektriske apparater du kunne have lyst til at gå og fifle med.

Desuden kan du få krympeflex med lim på indersiden, der aktiveres når krympeflexen bliver varmet op. Når den krymper bliver limen flydende og sætter sig helt tæt ind til ledningen og i alle små huller, og bliver helt tæt. Det betyder at ledningen nu er helt vandtæt, samtidig med at den er fleksibel og beskyttet godt af plastikken rundt om. Derfor kan du altså bruge den til ledninger, der skal være nedsunket i vand, som for eksempel pumpen til dit springvand, eller luftpumpen i dit akvarie.

Krympeflex kan bruges til mange ting!

Men det kan også bruges til alt muligt andet! Nu fisker jeg jo en del, og har i den forbindelse også kastet mig over fluefiskeri når jeg er ude og fange laks. Men som med så mange andre hobbyer, kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse at have det rigtige udstyr, og derfor må man nogle gange lave det selv!

Her kan krympeflex også hjælpe – gennemsigtig krympeflex, vel at mærke! For med dette og en varmepistol, kan du hurtigt og nemt lave dine egne løkker til nem påsætning af fluer og andet på linen, som hurtigt kan gøre det hele meget nemmere for dig. Det betyder mere tid til at kaste og mindre tid brugt på at stå og løsne knuder og påsætte kroge osv.

Hvis du skal bruge krympeflexen til andre områder, for eksempel i ekstra varme eller kolde miljøer, kan du også få krympeflex der er specielt udviklet til det. For eksempel, hvis du skal trække ledninger til motoren i din bil, og de kommer til at sidde tæt på udstødningsrøret. Eller hvis der skal bruges ledninger i et kølerum, kan du få krympeflex, som ikke revner eller bliver ”sprødt”, selv ned til -90 °C. Hvis du arbejder professionelt med elinstallationer ved du sikkert også at du kan få halogenfri krympeflex, som ikke udvikler skadelige stoffer ved opvarmning i beskyttede miljøer.

Du kan finde alt inden for krympeflex hos Cabicon på deres hjemmeside: https://cabicon.com/elektrisk-isolering